Frans De Cock doet volgend voorstel aan het Westelse gemeentebestuur en aan de leden van de gemeenteraad : "Opstart van een onderzoek naar de haalbaarheid voor de gemeente Westerlo van een vrijwillige fusie van gemeenten met ruime financiële stimulering en ondersteuning vanwege de Vlaamse regering.

Voor de gemeente Westerlo (gemeente + OCMW) voorziet Vlaanderen als steun een schuldovername van 12,5 miljoen euro (500 euro per inwoner) + de uitgespaarde intresten hierop (ongeveer 3 miljoen euro) of samen ruim 15,5 miljoen euro .

Frans De Cock vraagt dan ook om volgende acties op te starten :

Uitvoering van een onderzoek naar de "lokale bestuurskracht" en de "toekomstige positionering" van onze gemeente Westerlo.

Opmaak van een haalbaarheidsstudie (kosten/baten analyse, ... ) van een "voorstel tot fusie" door onze eigen diensten in overleg/samenwerking met externe partners (Agentschap Binnenlands Bestuur, KULeuven, VIVES, VVSG, Steunpunt Bestuurlijke Organisatie Vlaanderen, consultants, .....) "

Het voeren van verkennende gesprekken met bevoorrechte buurgemeenten over een eventuele fusie.

Oprichting van een "gemengde werkgroep" van ambtenaren en gemeenteraadsleden van alle fracties in onze gemeente ter begeleiding van dit ganse proces.

Motivering

Zonder een uitgebreid onderzoek naar de financiële, bestuurlijke, organisatorische en emotionele haalbaarheidvan het voorstel van de Vlaamse regering, kan in deze materie ook geen verantwoorde beslissing genomen worden, stelt Frans De Cock. Meten is weten !

Bovendien moet een dergelijk voorstel ook gedragen worden door de Westelse bevolking, wat kan afgetoetst worden door bv. een volksraadpleging hierover (referendum).

Tot slot zet deze oefening het Westelse gemeentebestuur aan tot nadenken over "onze toekomstige profilering en positionering" in de maatschappij."